tirsdag 21. september 2010

reisebrev 4

Hei hei alle sammen!

I dag er det 20. sept kl 16.00. Temperatur ute er ca 20 (etter mi meining litt kaldere). Fargene eg ser er gønne tre, orange gras og gule og røde blader. På begge sider av veien er det høge fjell (et stykke fra veien da, så me har litt å sjå på). Naturen her er fantastik!! Me har lagt bak oss dag nr 2 i yellowstone (ys). Me har kjørt ut av nord øst utgang/inngang og har retning Cody i Wyomning. Har 1,5 time igjen å kjøre. Men siden det er tre dager siden eg skrevi siste må eg jo begynne der eg slutta; Idaho.

Etter Salt Lake city kjørte me ein kjøretur på ca 4 timer opp til Idaho falls. Dette er ein stor/liten by i Idaho. Som det ligger i navnet var det jo et vannfall/foss her. Denne måtte me jo sjå. Vannfallet som eg vil kalle det var ganske bredt men fallet var ikkje så høgt. I enden av fallet var det faktisk et ute-bryllup. Veldig koselig å sjå=) Ellers var det ein fin liten by. Motellet vårt lå langs elva som førte til fallet. Så etter å ha sitt fallet tok eg og Torbjørn å gjekk langs elva opp til motellet. Ein fin liten tur. På motellet var det et badebasseng som Torbjørn hadde sitt seg ut til å bade i da me bestillte, men dette var stengt for sesongen. Trist for han. Eg og stine bada forøverig i jaccusien de hadde. Veldig deilig!!

Me starta turen til yellowstone i sjeplige tid, det var ein kjøretur på ca 2-2,5 timer fra idaho-falls opp til ys. Her som i grand canyon kosta et 7 dagers pass 25 dollar pr bil. Ikkje før me har ankommet parken ser me mange biler som har kjørt til sides/stoppa i veien. Her må det jo skje nåke tenker me og stopper sjølv. Joda, ein ørn oppe i et rede langs veien. Fantastsk!! Etter ein liten kjøretur til ser me mange hjorter som går langs ei elv. Me stopper entusiastisk opp tar masse bilder og føler oss veldig heldig!!

Turen i dag var planlagt til å ta nedre del av 8-tallet som danner vei-nettet i yellowstone. Og dag nr 2 var planlagt til øvredel av 8-tallet. Det var heilt fantasisk natur her, og sikkert spesielt om høsten med alle høstfargene rundt oss på alle kanter. Kjøreturen var preget av masse skog. Me begynte kjøreturen håpfullt, me visste jo at det er bjørn i ys så me hadde alle sanser opne for å sjå etter bjørn og annet dyreliv inne blandt alle trærna. Heile bilen var stille, radioen skrudd av og alle stirra ut av vinduet etter bjørn og andre dyr. Etter ein liten time var me ikkje like entusiastiske men i frykt for å gå glipp av ein bjørn såg me allikevel ut av vinduet, inn i skogen blandt alle trærna, men nå kunne me snakke sammen og faktisk ha på radioen.

Nedre del av 8-tallet var som sagt preget av masse skog. Det var mange plasser å stoppe for å kunne gå turer til diverse topper og daler. Men dette visste ikkje me om før me kom, og dessuten trong me to heile kjøredager for å dekke over heile parken. Så då blei jo dette prioritert. Men det var mange som sykla og campa på diverse campingplasser. Eg leste restiriksjoner/anbefalinger dersom ein skulle overnatte ute i skogen. Ved tanke på bjørnen så skulle ein ikkje sove i de samme kærna som ein lagte mat i. Samtidig skulle ikkje maten oppbevares der du sov. Den skulle videre oppbevares på ein sånn plass at bjørnen ikkje fekk tak i den og så skulle den oppbevares i ein egen bjørnesikker boks. Denne boksen kunne enten kjøpes eller leiges. Jaiks tenkte eg først. Nett så vidt eg vågte å gå ut av bilen i begynnelsen, men nå tenker eg ikkje så masse på det og kunne gjerne hatt ein vekes fottur i ys. Sammen med ein lokal som eigte både gever og hadde vete i behold=) For ys er heilt fantastisk og eg vil bare oppleve mer!!
Videre såg me bishon både på veldig nært hold (fra bilen då vel og merke) og på lang avstand. Me såg ein heilt fantastisk foss som på kartet hette opper falls og lover falls. Eg husker visst ikkje ka fossene hette, men eg har det på film;) Når me kom heilt nederst i nedre del av 8-tallet kom geysirene og de varme kildene. Dette var jo bare heilt HEILT FANTASTISK! Det er visst mer gysirer i ys enn det er på island. Me var så heldige å få sjå gamle old fatihful blåse ut vatn. Det var et heilt fanstastisk syn. Klokka var rundt halv 6 då me såg det. Himmelen var blå, sola sto lågt på himmelen og det kvite varme vantnet som spruta opp ( ca 20 m trur me) mot den blå himmelen var et nydeligt syn som har brendt seg inn i hjernen min (for alltid håper eg, viss ikkje har me det på film!).

Det blei ein seine kveld, og me var ikkje på motellet før i 8 tida om kvelden. Me ankom ys på west inngangen, og overnatta i ein by som hette west yellowstone;)

Dag nr 2 var me i parken ca kl 10. Nå skulle me ta øvre del av 8-tallet. Det som begynte som ein heilt fantastiks start første dagen begynte drit andre dagen. Det var å kjøre forbi den samme ørnen og dei samme hjortene, bare at det var DEN køen!! Alle hadde jo stoppa for å både sjå og ta bilde av disse dyra. Nåke som resulterte i hvertfall 1 km kø!!! Møkka turister!!!

For øverig så var det møkje mer opent å kjøre øvredal. Møkje mindre skog og mer sletter. Håpet i dag var jo sjølvsagt å sjå bjørn (samme målet som dag 1 forøverigt). Håpet var jo litt større nå som me såg litt mer! I dag som i går passert og utforska me ulike varmekilder og landskap laga av lavo. Eg har for øverig glømt å neve dei varmekildene som lukter råtten egg (hydrogensulfid viss eg ikkje tar heilt feil?) Det var i hvertfall ei sterke lukt, og alle som har sitt Dantes peak vet at det bør ein ikkje ta fingrene bort i;)

Ved ankomst Mammoth Hot Spring var det vikerlig et fantastiks syn der jorda lekte både med farger og vann rundt de ulike geysirene. Her låg også Elken (mindre versjon av elg) rundt husdørene. Strengt forbudt å nærme seg dei da dei liker å vær i fred fra turistene!! Turen videre fra mammoth hot spring fra øverste del av øvre del av 8-tallet viste seg å være rikt på dyrelivet. Me fekk blandt anna sjå coyote ein vill litt større versjon av hund og (hold deg fast) ein BJØRN!!! Den var vanskelig å sjå der den låg midt ute på ei savanne (den sov og koste seg ca 100-150 m fra bilen). DET var kjekt det!! Og selfølgelig er heile seansen fanga på film;) Det var for øverig ein svartbjørn som låg der. Den er mindre enn grizzelyen, men for meg er ein bjørn ein bjørn. Kanon altså!!!

Planen var som sagt å kjøre øverte del av 8-tallet, men da me var komt litt ned på den siste ringen var veien stengt grunna skogbrann som hadde pågått i 1 veke (!). Dette visste ikkje me om! Brannen hadde blitt start av et lynnedslag og brannvesenet prøvde å få full kontroll over brannen. Dette resulterte i at me måtte snu og kjøre litt tilbake og kjøre ut gjennom nordøst utgangen istede for øst utgangen som planlagt. Me gjekk av den grunn glipp av ein del av parken, men siden me måtte ta den utgangen me tok var me så heldige å sjå minst 5 flokker bishon der det var alt i fra 40-120 dyr! For et syn!!! Etter at me hadde forlatt parken såg me også ein liten flokk på det me trur er Pronghorn. Kjempe altså! Og som sagt så er det heilt fantastisk her nå på høsten med høst-sol og alle de ulike fargene i naturen. Ja, det er like fantastisk som eg prøver å få fram. Me har i løpet av disse dagene også sitt røde, gule, oragne og svarte steiner. Nai bildene me har tatt vil kunne forklare mer enn ka eg kan. Nå er me komt fram til Cody i wyomning. Her skal me overnatte før me kjører videre i mårå. Nå skal me komme oss fortest mulig uten for lange kjøre etapper ned til texas. Fantastiks å ver på bilferie i USA!!

Håper alle har det fint hima. Savner dåkke bare pitte litt.

Ingen kommentarer: